Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Przepis


Ciasto

jaja 5
cukier 100 g
kakao 2 łyżeczki
orzechy włoskie mielone 130 g ( 1 szklanka pełna)
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mąka pszenna 80 g ( 5 łyżek )
olej 50 ml ( kieliszek )
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Białka ubić z solą, na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec partiami dodać cukier. Żółtka dodawać po jednym, cały czas ubijając. Cienką strużką wlać olej, miksując. Wszystkie składniki sypkie dodać do piany, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °, ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( arkusz papieru zacisnąć obręczą formy, boków nie natłuszczać). Piec w temperaturze 180 ° 15-20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160° do 10-15 minut, do suchego patyczka. Studzić w piekarniku.



Krem kawowy

budyń czekoladowy
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mleko 400 ml
żółtka z 2 jaj
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 2/3 szklanki
masło 200 g
czekolada deserowa 50 g
Ugotować budyń. Odlać szklankę mleka, przelać do wysokiego naczynia połączyć z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami, cukrem przelać masę jajeczną do gotującego się mleka, zagotować. Ugotowany budyń pozostawić do całkowitego ostudzenia, pod przykryciem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce budyniu, do całkowitego połączenia się składników w gładki krem. Dodać kawę rozpuszczalną, czekoladę w wiórkach, wymieszać. Ciasto podzielić na dwa blaty, przełożyć kremem. Dekoracja wg. uznania. Schłodzić 3-4 godziny.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤