Ciasto orzechowe z musem bananowym

Przepis


ciasto orzechowe tortownica 28 cm.

jajka 7 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
orzechy drobno mielone 1 szklanka
cukier kryształ drobny 3/4 szklanki
orzechy połówki do dekoracji


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200*C góra dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścień tak, aby papier wystawał poza blaszkę.
Oddzielić staranie białka od żółtek, najlepiej do szklanki i po jednym jajku przelewać białko do wysokiej misy.
Ubić na sztywno białka , pod koniec dodając cukier partiami w dalszym ciągu ubijając białka.
Dodawać po jednym żółtku.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać i zmniejszyć obroty miksera na najniższy, a najlepiej ręcznie.
Na koniec dodać orzechy mielone, delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Gotowe ciasto przełożyć delikatnie do formy. Piec 25 minut ostatnie 5 minut zmniejszyć temperaturę na 170 *C.
Mus bananowy

banany dojrzałe 3-4
śmietana 36% 500 ml
cukier 100 g
żelatyna 2 łyżeczki rozpuszczona w gorącej wodzie 1/4 szklanki wrzątku
Banany obrać i za pomocą blendera zmiksować na gładko.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Połączyć z wystudzoną żelatyną, dokładnie zmiksować, dodać zmiksowane banany.
Przełożyć blaty ciasta lub do pucharków jako deser. Dekoracja wg uznania.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤