racuszki z jabłkami

źródło inspiracji: http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk

Przepis


przepis na około 30 sztuk


1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka szczypta soli
2 łyżeczki drożdży w proszku albo 1/3 drożdży w kostce

DODATKOWO

3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania racuszków

Mleko rozgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak aby nie parzyło w palce następnie dodajemy wszystkie składniki i ucieramy rózgą około 5-8 minut by napowietrzyć ciasto , następnie dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki jabłka -mieszamy delikatnie łyżką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia obsypując z wierzchu mąką .


Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju
- tak do zanurzenia ich do połowy - z dwóch stron nakładając na patelnie małą łyżeczką . Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze i obsypujemy cukrem pudrem.


@Aleksandra
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤