Ciasto krówka

Przepis


Blaszka 24x34cm.


Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki miodu
100 g masła
16 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru




Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
200 g orzechów włoskich
kajmak ( 1 puszka ja dałam dużo mniej)





Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, oba cukry i sodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i pieczemy obie osobno. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.


Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Czekamy, aż ostygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną tężejącą galaretkę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na pierwszy placek wykładamy masę, przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą. Rozsmarowujemy na ciasto i na koniec posypujemy orzechami :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤