Karpatka domowa :)

Przepis


Składniki na ciasto:

150 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
odrobinka proszku do pieczenia




1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z kuchenki i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na gazie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części.
3. Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką w formie.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 stopni około 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik na około 2 minuty (temperatura ma spaść do 200 stopni) zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Ciasto ma się nam ładnie zarumienić. Z drugim ciastem robimy tak samo.

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
200 g masła
4 kopiate łyżki mąki pszennej
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka



1. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2. Masę rozsmarować na blacie, przykryć drugim Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤