Sernik bananowy na zimno

Przepis


Pyszny i prosty serniczek bananowy na bazie serka homogenizowanego.Serniczek wykończony nieprzezroczystą galaretką w kolorze niebieskim, którą wybrała córeczka:)

składniki:

800 g serka naturalnego homogenizowanego
4 średnie dojrzałe banany
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
biszkopty do wyłożenia formy
galaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean Wodzisław

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć z cukrem (cukru można dać więcej, moje banany były słodkie i ta ilość była dla mnie wystarczająca). Następnie dodać zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną żelatynę , wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową mase przelać do tortownicy, wstawić do lodówki aby nieco stężała. Potem zalać tężejacą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobrze stężał.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤