Makowiec w wersji luksusowej

Przepis


Makowiec w wersji luksusowej

Składniki:

Ciasto: (na 2 makowce)

500g mąki pszennej
100g drożdży
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
200g masła
4 żółtka (do ciasta)
4 białka (do smarowania ciasta pod warstwę makową)

Masa makowa:

500g maku
4 szklanki mleka
120g masła
3/4 szklanki miodu
4 żółtka
4 białka
150g cukru
2 łyżki rumu
100g orzechów laskowych
100g rzechów włoskich
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g migdałów
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią



Wykonanie:

Ciasto:

Najpierw robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko – mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wyrośnięte drożdże oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki całkowicie sie ze sobą połączą. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym wbijając pięść w ciasto wypuszczamy powietrze i znów chwilę zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia – czynność tę powtarzamy dwukrotnie.

Masa makowa:

Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do przestudzonej masy makowej dodajemy ubite z cukrem żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka i 2 łyżki rumu.

Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy cienko ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy białkiem i wykładamy grubą warstwę masy makowej zostawiając po 4-5cm wolnego ciasta z każdego boku. Z krótszych boków robimy zakładkę i zawijamy do środka (jakieś 3-4cm), a następnie zaczynamy ciasno zwijać ciasto z dłuższego boku tworząc rulon. Tak samo postępujemy z drugim makowcem. Zwinięte makowce luźno zawijamy w pergamin i umieszcamy na blasze. Pieczemy około 45minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół.

Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy makowce lukrem i skórką pomarańczową oraz np. migdałami w słupkach.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤