Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika z makiem

Przepis


Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100 g masła
4 łyżki wody
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa
400 g maku
1,5 szklanki cukru
3 jajka

masa serowa
0,5 kg sera
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 op cukru waniliowego


Przygotowanie:
Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C

ciasto
W mikserze ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.

masa makowa
Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto.

masa serowa
W mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i układamy do blaszek równo na masę makową.

Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤