Ciasto ze śliwką na szybko

Przepis


Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały)
ok. 2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
pół kilograma śliwek (lub innych owoców)
do posypania ciasta – cynamon lub cukier puder


Przepis:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy. (Nasze śliwki były słodkie, więc nie sypałyśmy ich cukrem, ale jak najbardziej można to zrobić).
Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ciągle miksując.
Na koniec dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wlewamy ciasto i wciskamy w nie owoce - my użyłyśmy tortownicy o średnicy ok. 30 cm, ale można to zrobić na niedużej prostokątnej blaszce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do około 40 minut.
P.S.WeAreCrazy

@Sandra
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤