karpatka idealna

Przepis



Składniki (na blaszkę z piekarnika):

Ciasto:
2 szklanki wody
kostka margaryny (250 g)
2 szklanki mąki
9-10 jaj
Krem:
1 litr mleka
5 czubatych łyżek mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3x16 g cukru wanilinowego
1,5 kostki margaryny (375 g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ugotować budyń: w szklance mleka wymieszać obie mąki tak, by nie było grudek. Resztę mleka przelać do garnka, dodać oba cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać strumykiem wymieszane z mlekiem mąki, mieszając, by nie powstały grudki. Pogotować do zgęstnięcia i odstawić do wystudzenia.
Ciasto: Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę margaryny i zagotować. Dodać mąkę i dalej gotować stale mieszając, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Do przestudzonej, miksując, dodawać jajka jedno po drugim. Gotowe ciasto rozdzielić równo na 2 blaszki z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadzić fikuśnie, niezbyt równo. Wstawić obie blaszki do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piec do momentu, aż blaty będą ciemnozłote, ale nie brązowe. Dobrze wypieczone, ale nie przypieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na ruszcie, by były chrupiące.
Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
Na jeden z blatów wyłożyć masę i wyrównać. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Tak, by nie połamać tego górnego.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤