rolada bezowa z malinami

Przepis


Składniki:

BEZA:
4 białka
230 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny lub octu
KREM:
ok. 0,5 kg malin*
3/4 szklanki cukru
2 galaretki malinowe
kilka kropel soku z cytryny
0,5 litra kremówki- słodkiej śmietanki 30%
*użyłam malin ze słoika- rozgotowanych, przetartych przez sito, posłodzonych i zawekowanych
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier dalej ucierając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i krótko zmiksować.
Blaszkę z piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą bezę wyłożyć na papier do pieczenia, wyrównać zostawiając troche miejsca z brzegów, gdyż urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 20-25 minut.
Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut. Następnie przełożyć na czysty kawałek papieru do pieczenia górą do dołu. Odkleić papier z pieczenia. Odstawić.
Krem: Maliny zagotować w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy się całkowicie rozpadną pozostawić do ostygnięcia. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Podgrzać i rozpuścić w nich 2 galaretki. Kiedy będą już chłodne i zaczną lekko tężeć, ubić kremówkę. Do sztywnej kremówki dodawać maliny łyżka po łyżce i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć krem na bezę. Wyrównać zostawiając z jednego węższego brzegu pasek bez masy, gdyż przy zwijaniu może wypłynąć. Wstawić na kilka minut do lodówki, by masa trochę stężała. Zwinąć roladę krótszym brzegiem do środka. Najlepiej podnosić papier i zwijać, rękami może się połamać. Schłodzić.
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤