Ciasto stefanka

Przepis


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:
500 g mąki
łyżeczka sody
150 g cukru
2 jajka
200 g masła/margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
MASA:
0,5 l mleka
4 łyżki kaszy manny
150 g cukru
200 g masła/margaryny
POLEWA:
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka
DODATKOWO:
2 małe słoiczki dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych

Ciasto: miód z mlekiem podgrzać mieszając do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, jajka, masło i mleko z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować placek na wymiary blaszki i piec po jednym w 180°C przez 15 min.
Masa: do mleka wsypać kaszę i cukier. Gotować mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy kasza zgęstnieje, zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z masłem.
Polewa: wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać mieszając do połączenia się składników.
Pierwszy blat posmarować jednym słoikiem dżemu, na to wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem. I znów: dżem, masa, blat. Na wierch wylać przestygniętą i niezbyt rzadką polewę. Poczekać, aż blaty zmiękną od masy i zajadać, aż się uszy trzęsą ;)
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤