Szybka napoleonka z owocami leśnymi

Przepis



SKŁADNIKI
napoleonka z owocami

1 opakowanie ciasta francuskiego
1,5 szklanki malin
0,5 szklanki borówek
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru + do posypania
1 opakowanie cukru waniliowego





PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem.
Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem i podajemy :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤