Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem

Przepis


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

jabłko 1 szt

rodzynki 2 łyżki

cynamon

twaróg mielony ok 100 g

cukier waniliowy 1 łyżka

1 jajko



Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w małą kostkę. Włożyć do małego garnka. Dodać łyżkę wody i cynamon. Jeżeli lubimy słodkie jabłka to dodać łyżkę brązowego cukru- ja nie dodaję bo wolę kwaśniejsze. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Dodać rodzynki i wymieszać.

Twaróg wymieszać w miseczce z łyżką cukru waniliowego.

Ciasto podzielić na prostokąty. Na końcu każdego z nich ułożyć twaróg i jabłka.

Jajko roztrzepać w miseczce i posmarować nim brzegi ciasta. Każdy prostokąt złożyć na połowę, tak aby przykryć nadzienie. Docisnąć na końcach palcem, tak aby dobrze się zlepiły. Na wierzchu każdego ciasteczka zrobić nacięcie. Posmarować jajkiem.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec ok 20 minut, tak aby ciasteczka się zrumieniły.

Ostudzić i można się zajadać.. najlepiej smakują na zimno także warto się powstrzymać i poczekać ;)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤