CIASTO Z RABARBAREM I CZERWONĄ PORZECZKĄ NA MAŚLANCE

Przepis


Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.
Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.
Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.



Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

* ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką



*kruche ciasto z rabarbarem



*ciasteczka serowe z rabarbarem



*rabarbarowe ciasto z maślanką



Składniki:
7-8 łodyg rabarbaru
250-300g czerwonej porzeczki
kostka masła
10 łyżek maślanki
2 szklanki pszennej mąki
5 jajek
szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
parę kropli aromatu waniliowego
cukier puder do posypania



W mikserze zmiksowałam na białą masę,
miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Wkropiłam aromat waniliowy.



Dodawałam jajka.



Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.



Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.
Miksowałam, aż powstała puszysta masa.



Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.



Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.



Układałam go na cieście.



Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.




Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.




Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.




Smacznego!

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤