cytrynowy sernik na zimno

Przepis


biszkopt:
2 jaja
12 gramów kakao
65 gramów mąki pszennej tortowej
60 gramów cukru
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

masa serowa:
250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
250 gramów śmietanki kremowej 30%
1,5 galaretki cytrynowej
3 łyżki soku z cytryny
cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)

poncz:
1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny

na górę:
2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać do masy, cały czas ucierając, następnie dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką krupczatką, wylać na nią ciasto, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Następnie biszkopt ostudzić. Potem nasączyć ponczem.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, twaróg zmiksować dokładnie z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, schłodzić (masa ma być wciąż płynna).
Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę, płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, spróbujcie czy nie będziecie potrzebowali dodać cukru, jeśli tak, dosypcie ilość jaka Wam odpowiada. Poczekajcie z 5 minut i masę wylejcie na naponczowany biszkopt. Biszkopt w masą serową wstawiamy do lodówki do stężenia.

2 galaretki rozpuszczamy w 0,6 litra wrzątku, kiedy galaretki zaczną nam tężeć, wylewamy je na masę serową i wstawiamy całość do lodówki do stężenia.
Ciasto możemy ozdobić kleksem śmietany z góry i na posypać wiórkami kokosowymi.

Inspiracja z serniczka Krysi
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤