Rogaliki z makiem

Przepis


2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
500 g serka kremowego
220 g masła
masa makowa Helio
1 jajko
1 łyżka mleka
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj ser i wymieszaj. Następnie dodaj skórkę z cytryny,sól i mąkę. Wymieszaj i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przełóż do czystej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części, w zależności jak duże chcesz rogaliki.
Każdy kawałek ciasto rozwałkuj na okrąg, wyłóż masę makową,i pokrój w trójkąty. Zawiń rogaliki.
Rogaliki układaj na blaszce do pieczenia. Gotowe odstaw na ok. 20 minut.
Mleko wymieszaj z jakiem i posmaruj rogaliki. Tak przygotowane rogaliki piecz w 180 C. przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤