Makowiec zawijany

Przepis


Przepis na trzy makowce

Zaczyn

mleko 300 ml
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 4 łyżki
drożdże 40 g
Letnie mleko wymieszać z cukrem, mąką, pokruszonymi drożdżami całość rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe

mąka 450 g
masło 100 g
żółtka z 3 jaj
ponadto

masa makowa ( użyłam gotowej ) 500 g
białko z jednego jajka
orzechy włoskie 50 g
rodzynki 50 g
skórka pomarańczowa 40 g
polewa czekoladowa
Masło roztopić, ostudzić. Zaczyn przełożyć do misy robota kuchennego, dodać żółtka i wcześniej przesianą mąkę. Mąkę dodawać partiami. Ciasto wyrabiać parę minut. Stolnicę oprószyć mąkę, przełożyć ciasto wyrobić ponownie parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto pozostawić pod przykryciem na godzinę, aby wyrosło. Stolnicę oprószyć mąką, następnie ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Delikatnie ciasto zawinąć na wałek i przenieść na arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować cienką warstwą ubitego wcześniej białka. Część masy makowej rozłożyć równo na cieście drożdżowym zachowując wolne boki na 1-2 cm. Na masę makową wyłożyć bakalie. Całość zwinąć jak roladę, zakładając boki pod spód makowca wraz z papierem do pieczenia. Lekko rozluźnić papier do pieczenia na 1 cm od góry, aby makowiec mój urosnąć. W ten sposób przygotować trzy makowce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C w czasie 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, pozostawić w papierze przez 5-10 minut. Wystudzone makowce lukrować, udekorować wg. uznania

Lukier

cukier puder 1 szklanka
gorąca woda 2 łyżki
sok z cytryny lub pomarańczy 1-2 łyżki
Cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę, wymieszać. W zależności od pożądanej konsystencji lukru dodać sok łyżkę lub dwie.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤