Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki

Przepis


Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe słodkie bułeczki pachnące cynamonem to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej.
Składniki:
450g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
2 jajka
45g świeżych drożdży
130g puree z dyni
220ml mleka
70g masła
90g cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
1 jajko rozkłócone do posmarowania
Nadzienie cynamonowe:
60g masła
90g cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2. Nadzienie cynamonowe:
Masło rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤