Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą

Przepis


Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych.

Składniki:

Ciasto na ciasteczka:
260g mąki pszennej
200g zmielonych orzechów włoskich
200g masła extra
80g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Dodatkowo:
30 orzechów laskowych
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło, cukry i żółtka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki ciasteczka.

3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10 minut.

4. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji polewy.

5. Polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i gdy będzie zastygać udekorować każde ciasteczko oraz wyłożyć na nim orzecha laskowego.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤