Sernikobrownie dyniowe (VEGAN)

Przepis


Składniki:


1 dynia piżmowa
2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka płatków owsianych
szklanka mleka sojowego
1,5 szklanki cukru (może być inny dowolny zamiennik jak np. ksylitol)
2 łyżki kremowego masła orzechowego
2 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
mąka do podsypywania

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree.
Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon, a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy.
1/4 powstałej masy łączymy z płatkami owsianymi, olejem kokosowym, kakao i podsypujemy mąką. Tak powstałym spodem wkładamy spod wcześniej natłuszczonej formy (u mnie tortownica o średnicy 14cm), podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut.
Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤