Snikers

Przepis


składniki:

ciasto
3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
2 jajka
100 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
łyżeczka sody
niecała szklanka cukru

warstwa orzechowa
100 g masła
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów ziemnych

krem budyniowy
2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka
800 ml mleka
3-4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła

Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić dno jedną częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Ciasto odłożyć do wystudzenia, powinno być twarde. Orzeszki ziemne posiekać ale nie za drobno. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Przygotować krem. Do garnuszka wlać 400 ml mleka i wymieszać z budyniami. Pozostałe 400 ml mleka zgotować z dodatkiem 3-4 łyżek cukru. Wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń. Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły. W międzyczasie orzechowy wierzch 2-3 razy porządnie posmarować wodą aby lepiej zmiękł, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu.


@Monika
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤