Ciasto Dyplomatka

Przepis


Krem: 50 + 50 g cukru / 55 g mąki / 375 ml mleka / skórka z 1/2 cytryny / 125 g śmietany 30 % / 3 żółtka

biszkopt: 100 g cukru / 2 jajka / 100 g mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia

poncz: 50 g cukru / 40 ml rumu / 100 ml wody

dodatkowo: 1 rulon ciasta francuskiego

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać. Masę przelać do małej formy (ok. 15×13) i piec ciasto w temp. 180 st. C ok. 20 min (do suchego patyczka). Następnie pokroić je w paski o szerokości ok. 1,5 cm.

Krem: w miseczce wymieszać mąkę z połową cukru (50 g). W osobnym garnku zagotować mleko wraz ze śmietanką, pozostałym cukrem i skórką z cytryny. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, odlać ok. pół szkl do mieszaniny mąki i cukru, wymieszać dokładnie na papkę i dodać żółtka. Całość wymieszać i dodać go gotującego się mleka. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie odłożyć do wystudzenia.

Ciasto francuskie: rozwinąć je, przekroić w poprzek na pół, obie połowy nakłuć widelcem i piec w temp. 180 st. ok. 20 min.

Poncz: zagotować wodę z cukrem, do rozpuszczenia cukru, przestudzić, dodać rum.

Składanie ciasta: pierwszą warstwę ciasta francuskiego pokryć połową kremu. Na kremie ułożyć paseczki biszkoptu, skropić je syropem dość solidnie. Wyłożyć na to drugą część kremu i przykryć drugą warstwą ciasta francuskiego, lekko docisnąć i schłodzić (tutaj jest fajna ilustracja składania ciasta) Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. A kroić najlepiej nożem „piłką”.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤