Ciasto straciatella z malinami

Przepis


Witam wszystkich. U mnie dziś trochę chorobowo, bo dopadły mnie zatoki i głowa mi pęka :((( Masakra jakaś :( Dawno tak nie miałam. Dobra teraz do rzeczy :) Powyższe ciasto robiłam już chwilę temu. Inspirację znalazłam tutaj. Nie miałam niestety czasu, żeby go tak pięknie przyozdobić, ale i tak wyszło pyszne. Ciasto jest na prawdę po prostu pyszne. Dodatek do ciasta kawy i potem malin do masy łamie całą słodycz i dla mnie jest ona idealna. Polecam i życzę miłego dnia, a ja biegnę do lekarza.

Składniki na ciasto blaszka 33x23:
5 jajek,
200g mąki pszennej,
150g margaryny lub masła,
250g brązowego cukru,
2 łyżki kakao,
75g gorzkiej czekolady,
60ml mocnej zaparzonej kawy,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
100g śmietany 18%.

Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Ostudzić i przekroić na 2 części.

Masa:
250g serka mascarpone,
600ml śmietanki 30%,
60g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
3 łyżki cukru pudru,
600g świeżych malin


Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ja posypałam resztą startej czekolady mlecznej i gorzkiej :))
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤