Angel food cake z pestkami granatu

Przepis


Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka białek (z około 6-8 jajek)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu (kamienia winnego)


Przygotowanie:

Mąkę przesiej i połącz z 1/3 szklanki cukru. Odstaw.

Białka umieść w misie miksera i lekko je ubij na wolnych obrotach miksera - tylko do spienienia (40-60s). Następnie wsyp sól oraz winian potasu i wlej sok z cytryny. Możesz teraz zwiększyć obroty i kontynuować ich ubijanie, aż powstanie prawie sztywna piana (1,5-2,5 minuty).

Zmniejsz teraz obroty na najwolniejsze i powoli (łyżka po łyżce wsypuj cukier). Na sam koniec zwiększ obroty na maksymalne i ubijaj jeszcze przez 10-15 sekund. Pamiętaj o tym by piana nie była tak sztywna jak przy bezach.

Teraz możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami.

Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 45-50 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika. Gdy uznasz, że ciasto jest już upieczone, zbadaj je za pomocą patyczka. Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło.

Dodatkowo:
300 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki pestek granatu


Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę i boki ciasta bitą śmietaną i obsyp pestkami granatu. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.
@Łukasz
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤