Mini serniczki z truskawkami na daktylowym spodzie

Przepis


Składniki (8 mini serniczków):

7-8 daktyli, namoczonych na noc lub kilka godzin
½ szkl wiórków kokosowych
1-2 łyżki kakao
125 gr twarogu sernikowego
250 gr mascarpone
½ szkl ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
¾ opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
ziarna z 1 laski wanilii
skórka starta z 1 cytryny
1 jajko
15-20 truskawek
odrobina dżemu pomarańczowego 100% owoców (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Przygotuj spód. Daktyle zblenduj na jednolitą masę i dodaj wiórki kokosowe i kakao wedle uznania (zależy jak bardzo kokosowy lub kakaowy chcesz mieć spód). Wyłóż spód papilotek, równomiernie rozkładając.

Przygotuj masę serową. Zmiksuj wszystkie składniki, oprócz truskawek i dżemu. Wyłóż do papilotek, do pełna.

W każda papilotkę włoż 1-2 przekrojone truskawki (nie za dużo, bo serniczki się nie zetną).

Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, posmaruj odrobiną (nie więcej niż ¼ łyżeczki na 1 serniczek) dżemu i poukładaj świeże truskawki. Posyp odrobiną kakao i udekoruj miętą.

Najlepiej smakują schłodzone.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤