Muffiny marchewkowe z kremem sernikowym

Przepis


Na muffiny
1 ¼ szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ szkl mąki konopnej (można zastąpić mąką pełnoziarnistą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 marchewki (2 szkl tartej)
Po 1 łyżeczce: tartego imbiru, cynamonu, kardamonu
¾ szkl oleju
3 jaja
1 duży banan, dojrzały i rozgnieciony
6 łyżeczek orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Na krem
135 gr twarożka śmietankowego (ja użyłam Łaciate)
1 łyżka erytrolu
50 gr miękkiego masła
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Marchewki ucieramy na drobnej tarce, aż uzyskamy 2 szkl tartej. W misce rozkłócamy jaja, dodajemy do nich banana, marchewkę, orzechy i olej. Mieszamy. Jeżeli chcecie uzyskać słodsze muf finy, dodajcie również miód albo syrop klonowy (dla mnie bez tego były wystarczająco słodkie).
W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki suche – mąki, sodę, proszek i przyprawy. Dodajemy mokre składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do silikonowych foremek (do ¾ wysokości) i pieczemy 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy twarożek z masłem i erytrolem i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Muffinki po ostudzeniu smarujemy kremem. Przyozdabiamy orzechami, tartą skórką cytryny i makaronem z marchewki.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤