Kokosowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przepis


Składniki
120 g mąki owsianej
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki kokosowej
2 czubate łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
155 g erytrolu (lub cukru)
1 łyżeczka wanilii w proszku (opcjonalnie)
90 ml oleju
3 jajka
160 g gęstego jogurtu naturalnego
4-5 łodyg rabarbaru
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm – spód wykładamy papierem, a boki natłuszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki owsianej lub innej.
Wszystkie składniki, oprócz rabarbaru dokładnie miksujemy. Rabarbar kroimy na małe kawałki, większą część dodajemy do ciasta i mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Pozostały rabarbar ładnie układamy na wierzchu. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy ok. 50 minut albo do suchego patyczka.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤