Drożdżówki z owocami i kruszonką

Przepis


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka i 2 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
500 g mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
60 g masła
4 łyżki cukru
120 g mąki pszennej
owoce, np. wiśnie (mogą być ze słoika) borówki,pokrojone jabłka itp.
budyń waniliowy
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia rozczynu.
Jajka utrzyj z cukrami.
Rozczyn dodaj do mąki,wymieszanej z solą. Następnie dodaj jajka i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wycinaj kółka.
Kółeczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Na środku każdej bułeczki zrób mały dołek, wykładaj budyń i owoce.
Bułeczki posyp kruszonką i piecz w 180 C. przez ok. 20-25 minut.

@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤