Bułeczki z jagodami - Swiatciast.pl

Bułeczki z jagodami

Przepis



Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
115 g miękkiego masła
Nadzienie:
1/4 szklanki brązowego cukru
ok. 1/2 l jagód
1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
lukier
W misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw na ok. 5 minut.
Następnie dodaj masło, jajka, i sól. Zacznij wyrabiać ciasto tak przez ok. 2-3 minuty, po czym porcjami dodawaj mąkę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do czystej miski, przykryj np. ściereczką i odstaw aby podwoiło swoją objętość, ok. 1 godzina.
Jagody wymieszaj z mąką i odstaw na bok.
Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt , nie za cienko.
Na ciasto wyłóż cukier brązowy, zostawiają trochę wolnego miejsca od brzegów, a następnie wyłóż jagody.
Ciasto zwiń w roladę i pokrój na bułeczki.
Bułeczki przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
Gotowe bułeczki piecz w 200 C. przez ok. 20-25 minut, ostudź je a następnie możesz bułeczki np. polukrować.

@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

Bananowa Randka HIT LATA!

Zobacz również te inspiracje:

następna inspiracja ➤

Sprawdź nas na facebooku: