Mus truskawkowy z pianką

Przepis


Składniki
106 kcal380 g truskawek
120 kcal2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
14 kcal4 szt. listków żelatyny
730 kcal250 g śmietanki 30%
48 kcal1 łyżka cukru pudru
13 kcal1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
Cały przepis ma:

1031 kcal 81 g węgli 12 g białka 77 g tłuszczu
Truskawki odszypułkować i umyć. Zblendować.
Dodać cukier trzcinowy i ponownie dokładnie zblendować.
Listki żelatyny należy namoczyć w zimnej wodzie (całkowicie zanurzając w miseczce jeden po drugim) przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie odsączyć listki w dłoni.
3 odsączone listki rozpuścić podgrzewając je w mikrofalówce (ok. 15-20 sekund, moc 900 W), nie dopuszczając do zagotowania.
Do rozpuszczonej żelatyny (3 listków) dodać 3 łyżki musu truskawkowego, dokładnie wymieszać i następnie połączyć z całą porcją musu.
Do kieliszków rozlać po równo ok. 340 g musu wymieszanego z żelatyną i wstawić do lodówki.
Jeden listek żelatyny uprzednio namoczony należy odsączyć z wody i rozpuścić, dodać do pozostałej części musu i wymieszać.
Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem. Kiedy będzie gęsta, dodać ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować. Następnie dodać pozostały mus truskawkowy z żelatyną i ponownie zmiksować krótko do połączenia. Piankę przelać do kieliszków na warstwę musu i odstawić do lodówki na ok. 1 h.
Podana ilość żelatyny sprawi, że mus pozostanie miękki i lekko płynny, nie stężeje do konsystencji galaretki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤