Ciasto biała truskawka

Przepis


Biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Krem z białej czekolady :
45 dkg białej czekolady
600 ml śmietany kremówki
Frużelina truskawkowa :
50 dkg truskawek(mrożonych nie rozmrażamy)
2/3 szkl cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąkiziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
2,5 łyżeczki żelatyny lub 2,5 listka żelatyny


Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpuści). Całość schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z owocami uważając żeby nie powstały grudki. Całość chłodzimy do czasu gdy owoce zaczną gęstnięć.

Nasączenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódką.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nasączamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nasączamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztką kremu lub polewamy białą czekoladą lub dekorujemy bitą śmietaną.
@Barbara
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤