Ciasto porzeczkowe

Przepis


Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

3 jajka
1/2 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek płatków jaglanych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru (lub innego zamiennika)
szczypta soli
1/2 kostki masła
200 g jogurtu naturalnego
szklanka czerwonych porzeczek

kruszonka

4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Wszystkie składniki ucieramy za pomocą dłoni do powstania kruszonki.
Przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej natłuszczonej i oprószonej płatkami tortownicy. Na wierzch wrzucamy porzeczki i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤