Babeczki z musem z mango i nutą mięty

Przepis


Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, egzotycznym musem z mango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
125g masła ekstra
70g cukru pudru
1 jajko
bułka tarta do posypania foremek
masło do wysmarowania formy

Mus z mango:
2 mango
100ml soku z mango
100ml wody
4 łyżki soku z limonki
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki posiekanych drobno listków mięty

Dodatkowo:
bita śmietana
listki mięty
żółta posypka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Mus z mango:
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango i limonki, zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać małą ilością wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie dodać trochę wody, lekko podgrzać i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po tym czasie do musu dodać żelatynę, drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia musu.

3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty i posypać posypką.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤