Tort z musem czekoladowym

Przepis


Składniki na tortownicę 18 cm

Biszkopt kakaowy

jajka 3
cukier drobny kryształ 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Mus czekoladowym

gorzka czekolada 200 g minim. 70 % kakao
serek mascarpone 250 g
śmietana 30-36 % 660 ml
duże jajka 2
cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
olej 1/3 szklanki
spirytus duży kieliszek
kakao do oprószenia, wiórki czekoladowe
Poncz do nasączenia

gorąca woda 1/3 szkalnki
cukier cytrynowy 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy, wykładamy paskami papieru do pieczenia, aby się trzymał na bokach formy robimy maźnięcia masłem ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
Serek mascarpone miksujemy, następnie stopniowo dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Co jakiś czas mieszamy krem łopatką, aby zebrać z dna mascarpone, a składniki dokładnie się połączyły. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i spirytusem. Składniki mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy do wystygnięcia, ale konsystencja musi pozostać lejąca. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, cukier dodajemy partiami, stale miksujemy. Masę jajeczną miksujemy 3-5 minut, w zależności od posiadanego miksera. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zmienić kolor na bardzo jasny. Obroty miksera zmniejszamy na minimalne i bardzo cienką strużką wlewamy czekoladę. Na końcu partiami dodajemy krem śmietanowy, stale miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy ponczem cytrusowym. Przekładamy musem czekoladowym, wierzch oprószamy kakao i wiórkami czekoladowymi. Tort chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Smacznego.


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤