Czereśniowe galette z czekoladą

Przepis


Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni, oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
135g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:
400g czereśni bez pestek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
80g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić.

2. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć czereśniami pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem pudrem.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤