Baghrir, marokańskie naleśniki

Przepis


2 1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka semoliny
1/2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki suchych drożdży
W misce połącz ze sobą wodę, drożdże ,semolinę,mąkę pszenną oraz sól.
Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką wazową ciasto, ok 1/2 łyżki.
Naleśniki smaż tylko z jednej strony,uważają aby ich nie przypalić. Na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki. Smaż do momentu aż ciasto z wierzchu 'zastygnie'
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤