Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

Przepis


Puszysty sernik, w którym smak orzeźwiających truskawek świetnie komponuje się z delikatną masą z waniliowych serków ułożonych na chrupiących mocno czekoladowych wafelkach. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć!

Składniki:

Spód:
300g czekoladowych wafelków

Masa serowo-waniliowa:
800g serka homogenizowanego waniliowego
200g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
60ml mleka
6 łyżeczek żelatyny

Mus truskawkowy:
500g truskawek (mogą być mrożone)
1 truskawkowa galaretka

Polewa:
60g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
3 łyżeczki śmietanki 30%

Dekoracja:
200g śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
50g czekoladowych wafelków
3-4 sztuki truskawki

Wykonanie:

1. Masa serowo-waniliowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

2. Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.

3. Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Formę o wymiarach 39 cm x 10 cm wyłożonej folią spożywczą wyłożyć wafelkami, wylać masę serowo-waniliowa i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem, truskawkami i pokrojonymi w kwadratowe kawałki wafelkami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤