Ciasto grysikowe z truskawkami

Przepis


Składniki na formę 21/31 cm
14 sztuk podłużnych biszkoptów
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kostka masła
16 g cukru waniliowego
100 ml likieru kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka ciemnego kakao
½ litra świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe


Sposób przygotowania:
Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam ceramiczną więc nie wykładałam niczym)
Na dnie układamy biszkopciki ściśle koło siebie.

Przygotowujemy masę:
Mleko wlać do garnka z grubym dnem, wsypać cukry, doprowadzić do wrzenia, do gotującego wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾ gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, w jeszcze ciepłą powciskać umyte i osuszone truskawki, większe sztuki można przeciąć na pół, zostawić do całkowitego wystygnięcia.


Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, zostawić do wystygnięcia, zimną i lekko tężejącą wylać na truskawki, chłodzić całą noc w lodówce, najlepiej smakuje zimny prosto z lodówki.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤