AMERYKANKI

Przepis


Składniki:
Ciasto:


6 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
3 łyżeczki amoniaku
1 kg krupczatki
0,5 olejku arakowego


Lukier:


1 cukier waniliowy (najlepiej go zemleć)
1,5 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:


Ucieramy margarynę z 2 jajkami i cukrem.
Dodajemy dalej mieszając mąkę z amoniakiem, jajko, mleko po kolei, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Na koniec dodajemy jeszcze olejek arakowy.
Wykładamy 1/3 ciasta na blaszkę (16 sztuk na blaszkę). Z tej porcji wychodzi 48 sztuk, 3 blachy po 16.
Pieczemy amerykanki w 170°C przez 20-25 minut.
Kiedy amerykanki wystygną, wykonujemy lukier. Rozcieramy cukier z mlekiem, chcemy żeby był dość gęsty (kiedy jest zbyt rzadki dodajemy cukru, a kiedy jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka).
UWAGA. Ciasto jest bardzo gęste
@Rurka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤