Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami

Przepis


Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników.

Składniki:

Ciasto:
300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita
50ml wody gazowanej
210g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita

Barwniki:
2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku
3 łyżki soku z buraka
1/2 łyżeczki kurkumy

Nadzienie:
690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
5 żółtek
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
1 mango
12 sztuk truskawek
5 kiwi

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak, do drugiej sok z buraka, a do trzeciej kurkumę.

2. Z gotowego ciasta kolejno kolorami usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.

3. Nadzienie:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder, startą skórkę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.

4. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki, truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki, a mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki w kształcie kwadratu.

5. Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwinąć w rulon i ponownie lekko podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni. Następnie każdy naleśniki pokroić na 2cm kawałki i na przemian odpowiednio dobierając kolor do owoców nadziewać patyczki do szaszłyków.

6. Szpinakowe naleśniki nadziewać z kiwi, naleśniki buraczane z truskawkami, a naleśniki z kurkumą nadziewać z mango.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤