Ciasto kolorowa pianka

Przepis


Szybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni.

Składniki:

200g herbatników Black
1 galaretka truskawkowa

Pianka:
500g sera z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
200ml mleka
2 śnieżki (w proszku)
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka owoce leśne
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

1. Tortownicę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami.

2. Pianka:
Każdą galaretkę z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny osobno rozpuścić w 200 ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Śnieżki zalać mlekiem, ubić na puch, dodać cukier, ser z wiaderka, dalej miksować aż składniki się połączą, a następnie podzielić na dwie równe części. Do pierwszej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku leśnych owoców, całość dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie do drugiej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku pomarańczowym, całość dokładnie wymieszać, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Na gotową i dokładnie schłodzoną piankę wylać tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤