Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

Przepis


SKŁADNIKI
Ciasto (pasta frolla):

750 g mąki (najlepiej typu 00)
300 g zimnego masła
300 g cukru pudru
50 g miodu
1 płaska łyżeczka amoniaku lub sody
szczypta soli
150 ml zimnej wody
skórka otarta z 1 pomarańczy


Farsz (ripieno):

150 g semoliny (lub kaszy manny)
400 ml mleka
200 g cukru
1 łyżka masła
500 g ricotty
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 jajko
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Dodatkowo:

2 żółtka
2 łyżki mleka


Opcjonalnie:
cukier puder do oprószenia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤