Tarta z winogronem i zieloną galaretką

Przepis


Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Krem waniliowy:
450g waniliowego serka homogenizowanego
2,5 łyżeczki żelatyny
50ml mleka

Dodatkowo:
1 zielona galaretka np. agrestowa
400g zielonego bezpestkowego winogrona

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Krem waniliowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać, przełożyć żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie żelatynę przełożyć do serka waniliowego i całość dokładnie wymieszać.

3. Galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Winogrono umyć, osuszyć i obrać z gałązek.

5. Tartę wypełnić kremem waniliowym, wierzch wygładzić i na całości ułożyć kulki winogrona. Wstawić do lodówki i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤