Tarta cytrynowa

Przepis


Składniki na 26 cm

mąka pszenna 200 g
zimne masło 82 % tł. 100 g
cukier puder 1 łyżka
jajko
żółtko z 1 jajka
szczypta soli
Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięta na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy. Nadziewamy kremem lemon curd klik.

Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤