Wielkanocne zające do koszyczka

Przepis


Zające do koszyczka.

Rozczyn

drożdże 20 g
mleko 100 ml
woda 100 ml
cukier 1 łyżka
mąka 2 łyżki
Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, cukier i mąkę, całość rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe

mąka 2 szklanki (około 320 g) plus do ewentualnego podsypywania
olej 50 ml
woda ciepła około 1 szklanka
ponadto; rozkłócone jajko do posmarowania, rodzynki
Masło roztopić, nieco ostudzić. Mąkę przesiać do misy, wodę i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąką lub dodać więcej wody. Konsystencja ciasta powinna być plastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki, z których uformować rulony o długości 5 cm. Rulon zwinąć do środka z jednej, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolejnego kawałka uformować główkę z nacięciem w kształcie uszu. Uformować małą kuleczkę, która będzie ogonkiem. Jako oczy można wykorzystać najmniejsze rodzynki. Zajączki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C 15-20 minut, ostudzić na kratce.


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤