Ciasto truskawkowe pole

Przepis


Składniki na formę 25 x 25 cm

Biszkopt kakaowy

jajka duże 3
drobny cukier kryształ 8 łyżek
gorzkie kakao 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Truskawkowa pianka

mleko zagęszczone, niesłodzone 500 g
galaretka truskawkowa 2
wrząca woda 400 ml
truskawki 10 dużych
Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej, oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Formę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden wkładamy do czystej formy wyłożonej folią spożywczą. Natomiast z drugiego robimy okruszki do posypania ciasta.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Truskawki kroimy w drobną kostkę, a szypułki odkładamy do dekoracji.
Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, wlewamy cienką strużką, stale miksując. Pokrojone truskawki dodajemy do pianki, mieszamy ręcznie. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopt, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Następnie wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem, a szypułki układamy na okruszki. Ciasto chłodzimy w lodówce, parę godzin, Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopt nieco zmiękną.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤