Babka kukułka

Przepis


3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru brązowego
200 g miękkiego masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 szklanka kwaśnej śmietany
masa krówkowa kukułka od Helio
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw na bok.
Masło utrzyj wraz z cukrem, następnie dodaj masę krówkową, tak większe pół masy. Wymieszaj.
Cały czas mieszając dodawaj jajka,a na końcu ekstrakt waniliowy.Następnie na przemian dodawaj mąkę i śmietanę.
Połowę ciasta wyłóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki, wyłóż pozostałą masę krówkową i przykryj pozostałym ciastem.
Babkę piecz 180 C. przez ok. 50 minut.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤