Keks staropolski

Przepis


5 jajek
5 żółtek
500 g mąki pszennej
100 g masła, rozpuszczonego
300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mieszanki keksowej Helio
3 łyżki wody lub soku z cytryny
150 g cukru pudru

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dodaj masło. Połącz składniki.Do ciasta dodaj mieszankę keksową (zostaw małą garstkę na posypanie ciasta) i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto ostudź.
Z cukru i wody przygotuj lukier,polej nim ciasto i posyp pozostałymi owocami.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤