Lody z czarnej porzeczki

Przepis



puszka mleka skondensowanego słodzonego
500ml śmietanki 30%
30 dag czarnych porzeczek
cukier do smaku

Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając dodawać przetarte owoce (1 łyżkę zostawić na koniec).
Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą porzeczkową. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, polać resztą soku porzeczkowego i zamieszać widelcem aby utworzyć wzorek marmurkowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤